Donnerstag, 31. Juli 2014

به غزه هر روز آتش می بارد.


محمد نسیم اسیر 
                                   Mohammad Nasim Aseer


به غزه هرروزآتش میبارد!!    

مدعیان حقوق بشر، اگربرگی خلاف این مقوله درگوشه ای ازجهان فروریزد ، دواسپه می تازند وعاملین آنرا ظاهرا گوشمال میدهند تا سرمشقی برای دیگران باشد ، اما ازمدتیست اسرائیل به اصطلاح کابل عزیزاززیرریش شان خر سوارمی گذرد وبرنوارغزه آتش می بارد وخون بی گناهان را می ریزد ، دست زیرالاشه نشسته وتنها بچند اولتیماتوم میان تهی اکتفا کرده اند. اعراب هم که بیشتربهوا های نفسانی وشهوانی گرفتارند عکس العملی نشان نمیدهند ، درد دلی دارم که تقدیم دوستان
می کنم : 


جــهــــان بهمـــزده مکــروفساد اسرائیل
بــــود بــه کین وعــداوت ، نهاد اسرائیل
درخت همت اعـراب سست بنیاد است؟؟
کــه سست می خمد ازرعـد وباد اسرائیل
نـمــی کــنـنـد بـهـــم اتــفـــاق ، مـی بینی
زریشـــه مــــی کَشَد ش ، اتحــاد اسرائیل
زصدرتـــا بــــه کـنــون دوستی نمی یابی
بـــــه غـــیــردشمنی وجـــــزعناد اسرائیل
بـــــه «غـزه» آتش بیـداد ، شعله می بارد
زمـــکــــروکـیـنـهء ازحـــــد زیاد اسرائیل
به خون نشسته زن ومرد طفل وپیروجوان
کسی نمی رسد آنجا بــــــه داد اسرائیل....
کـــه گوشمال دهـــــد این گروه سرکش را
بـه سرفــــــروبــــرد اصل و نژاد اسرائیل
«
شرون» کــــه منبع سربود درجهنم رفت
کــنـون شــده ست«نتنیاهو»، راد اسرائیل
(
اسیر) دست دعا می کنم بلند که باز
شود زروی زمین گم ، سـواد اسرائیل
م.نسیم( اسیر)
اول اگست14ع
فرانکفورت

متن بیانیه . . .



 Razaq Rahimi
از فیس بوک جناب رزاق رحیمی 

متن بیانیه‌ی آژانس کار و امداد سازمان ملل متحد 


«دیشب، در حالی‌که کودکان روی زمین کنار پدرها و مادرهای‌شان در کلاسی در پناهگاهِ تعبیه‌شده از سوی سازمان ملل خوابیده بودند، کشته شدند. این کودکان هنگامی که خواب بودند کشته شدند. این یک توهین به همه‌ی ماست. امروز تمام دنیا باید شرمنده باشد. سراسر جهان بی‌اعتبار شد.
ما از پناهگاه‌‌ بازدید کرده‌ایم و شواهد را ثبت کرده‌ایم. همه‌‌ی تکه‌ها و شکاف‌ها و آسیب‌دیدگیِ دیوارها را به دقت وارسی کرده‌ایم. برآورد اولیه‌ی ما این است که اسرائیل مدرسه‌ی ما را مورد هدف قرار داده‌ست، جایی که بیش از ۳۳۰۰ نفر پناه آورده بودند. هنوز خیلی زود است که آمار کشته‌شده‌ها را اعلام کنیم. اما مطمئن هستیم که غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان و همین‌طور کارمندان مسلح سازمان ملل که از این پناهگاه مراقبت می‌کردند، کشته و زخمی شده‌اند. غیرنظامیان افرادی بودند که ارتش اسرائیل از آن‌ها خواسته بود خانه‌های خود را ترک کنند و به پناهگاه بروند.
ما هفده بار پیش از این، موقعیتِ دقیقِ مدرسه‌ی ابتدایی جبلیه و این‌که این مکان برای پناه‌دادن به هزاران نفر فلسطینیِ آواره استفاده می‌شود را به ارتش اسرائیل اطلاع داده‌بودیم. آخرین بار ده دقیقه به نه دیشب بود، تنها چند ساعت پیش از حمله‌ی مرگ‌بار.
من به قوی‌ترین شکل ممکن، نقضِ قوانین بین‌المللی توسط نیروهای اسرائیلی را محکوم می‌کنم.
این شش‌اُمین بار است که به یکی از مدرسه‌های ما حمله می‌شود. کارمندان ما، یعنی افرادی که رهبران اقدامات انسان‌دوستانه هستند، دارند یکی بعد از دیگری کشته می‌شوند. پناه‌گاه‌ها بیش از ظرفیت‌شان شده‌اند. اگر اسرائیل به حملات خود به پناه‌گاه‌های ما ادامه دهد، خیلی زود ده‌ها هزار نفر باید در خیابان‌های غزه بمانند، بدون غذا، آب و سرپناه.
ما از حوزه‌ی انسان‌دوستی فراتر رفته‌ایم. ما الان وارد حوزه‌ی مسئولیت‌پذیری شده‌ایم. من از جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهم که یک اقدام سیاسی بین‌المللی و فوری برای پایان دادن به
این کشتار اتخاذ کنند.»

Last night, children were killed as they slept next to their parents on the floor of a classroom in a...
UNRWA.ORG


نژاد باوری دربستر تاریخ.




نژاد باوری دربستر تاريخ   

زلمی کاوه     Zalmay Kave     

توضيح:

احمد غوری در نوشته کوتاه که به صورت غير مستقيم از کشتار 14 نفر زن و مرد در ولايت غور دفاع کرده بود موجب شگفتی ام شد. سری به فيسبوکش زدم متوجه شدم که با نژادپرست روبه رو ام که مزخرفات دست دوم اروپايی ها را تکرار می کند و تلاش کرده است به اشکال مختلف و با تکيه بر تفاوت های فزيکی و افسانه های تاريخی به توهين و تحقير ميليون ها انسان هزاره بپردازد. من پيشگفتار يک نوشته قديمی ام را درباب نژادپرستی به اين بهانه می گذارم و اميدوارم که اين مقدمه حد اقل سوالاتی را درذهن خوانندگان درباب نژاد پرستی و ديگر ستيزی خلق کند.      

پيشگفتار
رشد و گسترش پديده نژادباوری در افغانستان و نشان دادن رابطه آن با تيوريهای نژادپرستی و زمينه های تکامل آن در اوضاع تاريخی و مکانهای متفاوت، ما را در شناخت و نوع مقابله با آن کمک خواهد کرد. اين مقاله در حد ممکن به تيوريهائی که زمينه های مشروعيت نژادباوری را می سازند، خواهد پرداخت.        
طبق معمول همه ما با ايده ها و باورهای نژادی در مدرسه آشنا ميگرديم. در کتابهای درسی در موئسسات رسمی و علمی، معلم ها و آموزگاران ونخبگان حاکم عقائد و تصورات نژادی «آريائی» را چه در کتابها و ماتريال مربوط به تاريخ و چه در پيکر شعر وادبيات گنجانيده اند.        

مواد و ماتريال نصاب تعليمی مکاتب و مراکز تعليمی را طوری آماده مينمودند که معيار افسانه نژادی که اعتقادات اقليت نخبه از تاريخ است را، به عنوان مبنای هويت «ملی» برای جامعه قرار ميدادند وبدينسان حقايق نخبگان حاکم بمثابه نگرش کل جامعه تعميم ميافت. اين نگرش در تمام ابعادش برای کودکان اقليت هائی تدريس ميگرديد که شامل دسته بندی «نژاد آريائی» نميشدند. اين هويت سازی در تناقض و تضاد کلی با معيار های که از جانب نخبگان وضع گرديده و وضعِت اوبژکتيو که اقليت ها و جمعيت ساکن کشور در آن به سر ميبرند، قرار ميگيرد. در گذشته کودکان افغانستان بمثابه افراد«آريائي» آموزش ديده و سوسياليزه ميگرديدند و اين مسئله هنوز بنام های مختلف و بمثابه آيه های آسمانی و لايتغير تبليغ و ترويج ميگردد.

راسيسم و نژاد باوری حاکم همواره براساس افسانه بافی به تقسِمبندی انسان و دسته بندی آن ميپردازد. شاخص برجسته اين نظريه در گذشته تاکيد بر تفاوتهای بيولوژيک برای استنتاجات برتری گروه خودی و ايجاد گروهای فرودست و «پست» در جامعه بشری است. ولی امروز از آنجا که تفاوتهای پشين دربرابر دانش جديد شکست خورده است، جای راسيسم بيولوژيکی را تفاوتهای فرهنگی گرفته است و انسانها را بر مبنای فرهنگهای گوناگون تقسيم مينمايند. در افغانستان نيز دسته بندی انسانها به قبيله ها و اقوام گوناگون از عرب، ازبک، بلوچ، پشتون، پشه ای، هزاره، نورستانی و غيره بار نژادی دارد. زمانيکه اين تقسيمات با اهداف نژادی صورت بگيرد و با نژادباوری همراه باشد نتيجتأ ثمری جز برتری نژادی و خدمت به اهداف و اميال نژادباوران نخواهد داشت.      

قرائت تقسيم انسانها بر بنيادهای نژادی گذشته طولانی دارد. برای شناخت آن لازم است تا نگاهی به تاريخ تدوين باورهای انديشه سياسی نژادباوری در غرب بياندازيم و ببينيم که چگونه انديشه های نژادباورانه که الزامأ برتری طلبی نژادی بهمراه دارد، شکل گرفته و تکامل نموده است. البته پرداختن به اين مسئله از ظرفيت نه یک بلکه دها مقاله هم خارج است. ولی تلاش ميکنم که اشاره های به فراز های اين انديشه داشته باشم.         

برجسته ترين تغييرات که در سير عقايد نژادباوری صورت گرفت در عصر گسترش رشته های علوم انسانی در قرن
۱٩ در غرب بود. تئوريسن های علوم اجتماعی متاثر از چارلز داروين، زيستشناس برجسته، انديشمندان معتقد به تبعيض نژادی مانند آرتور گوبينو از طراحان مباحث مردمشناشی نژادی و نژاد باوری محسوب ميگردند. با وصف شکست نظريه مردمشناسی نژادی توسط دانش ژنيتيک جديد، تئوری مزبور بواسطه نژادباوران توليد و باز توليد ميشود.    

منتقدين نظريه های نژاد باوری در سالهای
۱٩٨٠ قرن گذشته مانند ژرژ موس و گريتا جونز نظرات جالب و در خور توجه در باره افسانه نژاد «آريائی» و نقد نژادباوری دارند که برای من نقطه عزيمت و حرکت خلاف جريان تفسير انسان به اساس ارزش نژادباوری نژاد«آريائی» بحساب ميآيد. 

رابطه دولت و نژادپرستی پديده درخور توجه است. تاُسيس دولت های بورژوايی در قرن
۱٩ و سپس ايجاد نهادهای علمی و تحقيقی درزمينه های تاريخ و دانش تاريخی و اجتماعی کمک کرد تا در قرن ۱٩ باورهای نژادی با تئوريهای برتری نژادی «آريائی» و سفيد بهم پيوند يابند. تشکيل دولتهای ملی و واحد ها و موئسسات باستانشناسی و تاريخ، زمينه های مساعدتری برای آفرينش هويت تاريخی برای جامعه و مردم را در اختيار و در دستور مهندسان و مخترعين هويت و تذکره قرار داد. در نتيجه با استفاده از دانش بيولوژی و طبيعی مدرن، راسيسم «علمی» بنيانگذاری شد. البته اشکال تطبيقی حقوق نژادباوری را بايد در پراکتيک و عمل دولتهای بورژوائی اروپائی نسبت به جمعيت کوليها و يهوديها و تقديس فرهنگهای محلی با استناد به همان افسانه های کهن، مطالعه کرد.

نژادباوری قرن 20 نيز بگونه ای نظری تداوم آرا و انديشه های متفکران نژاد باور قرن 19 مانند آرتور گوبينو و چمبرلاين بود، که به اشکال مختلف در مدلهای سياسی آلمان نازی و اپارتايد در افريقای جنوبی مورد آزمايش و تطبيق قرار گرفتند. ايدئولوژی مبنی بر نژاد پرستی با نمادها و سمبلهايش ظرفيت و نيروی مخربش را در عمل به جهانيان نشان داد. تقابل نژاد دربرابر نژاد وتاکيد بر برتری نژاد سفيد و حاکميت آن از فراورده های اين روند و تحولات اجتماعی و سياسی به حساب ميآمد که با تشکيل دولت نژادپرست هتلر و کشتار و قتل عام يهوديان، کوليان، کمونيستها و ساير ديگر انديشان ماديت يافت. دولت نژاد باور هتلر تلاش ورزيد تا با ايجاد سازمانهای به اصطلاح علمی کاراکتر و معيارهای “علمی” برای نظريه برتری نژادی تعريف کند. روشهای عملی که برای اندازه گيری جمجمه و ساير اعضای بدن تا سالهای
۱٩٦٠ – ۱٩٧٠نيز در برخی از کشورهای اسکندناويا رواج داشت.        

ولی خوشبختانه دانش ژنيتک جديد با بدست دادن شناخت در مورد 3 مليارد ژن بشر، مسئله علمی بودن برتری نژادی را برای هميشه مردود اعلام نمود. اما تنها موجوديت دانش جديد ژنيتک به معنای از ميان رفتن مضمون ايدئولوژيک راسيسم نژادی در جامعه نبوده بلکه ايدئولوژی نژادی هنوز از کشش قابل ملاحظه ی در جامعه برخوردار است، چون به گونه های مختلف توسط دم و دستگاه دولتی و سازمانهای اجتماعی و فرهنگی آن توليد و باز توليد ميگردد. برخيها برای اثبات نظريه های نژاد باوری شان به سراغ افسانه ها و خوانش کتيبه های باستاني میروند، تا سرنخ برای اثبات خواستگاه های نژادی خود پيدا کنند و ازاين طريق به گونه ظريفانه وماهرانه به آرايش و پيرايش نژادباوری خودی بپردازند. در اين مقاله به بخشهای مختلف نژادباوری در بستر تاريخ در حد و ظرفيت يک مقاله پرداخته خواهد شد.    

زمينه استفاده از آثار و منابع گسترده است، ولی با تاسف مجال و امکان مطالعه اين همه ماتريال و منبع برای من مقدور نيست ولی سعی خواهد شد تا از آن منابع استفاده لازم بعمل آيد، منابع و ماتريالی که تابوهای ملی سازی و هويت سازی را به مثابه مخلوق تاريخی مورد دقت و بررسی قرارميدهند.
استفاده از مطرحترين نظريه پردازان عصر باستان تا نويسندگان و نظريه پردازان قرن 19 اروپا که نقش جدی در ابداع سيستماتيک نژادباوری بازی نموده اند، اهميت ويژه ای در اين نوشته خواهد داشت.

نظريه های فلاسفه و دانشمندان باستان کمک ميکنند تا با نطفه های مکتوب راجع به تقسيمبندی انسانها به «ما» و «ديگران»، آشنا شويم. نظريه پردازان مدرن تئوريهای نژاد باوری مانند
Arthur de Gobineau دپيلومات، نظريه پرداز نژادپرست و نويسنده کتاب تفاوتهای نژاد انسانی در سالهای۱٨٥٣ – ۱٨٥٥در معرفی تيوريهای نژادباوری سهم بر جسته ايفا می کرد، زيرا وی از نخستين نژادباوران است که با استفاده از بهترين امکانات دانش زمانش به تبين نژاد باوری و اعتقادات خود پرداخته است. بدون شک ميتوان گفت که وی اساسی ترِين نفش را در تبين نظريه نژاد پرستی در عصر مدرنيته داشته است.   

قرائت های مختلف از راسيسم و نژاد باوری در افغانستان جريان داشته است و اکثريت قريب به اتفاق ماتريال و مواد که در خدمت ايجاد و ابداع هويت ملی بکار گرفته شده و ميشود به گونه های آگاهانه يا ناآگاهانه از مجراهای نزديک به نژاد باوری آب ميخورند.   

برای مثال به کتابهای تاريخ از جمله تاريخ عبدالحی حبيبی، کهزاد و غلام محمد غبار مراجعه کنيد در خواهيد يافت که چگونه از تاريخ در خدمت ابداع هويت ملی بهره برداری شده است. پس از مرور کوتاه شکل گيری تاريخی اين نگر شها، در بخش اول اين مقاله نسبت به چگونگی تقسيم انسان ها به «من» و «شما» در يونان باستان و سپس قرون وسطی خواهم پرداخت.       

شرايط رشد راسيسم در دوره های کشف قاره های جهان و گسترش استعمار و کلونياليسم و رشد جامعه سرمايه داری درجهان مورد ارزيابی قرار خواهد گرفت. انقلاب صنعتی پيامد های جدی را برای جامعه بشری به بار آورد. همزمان جامعه بشری در عرصه های گوناگون رشد و تکامل داشت. انکشاف دانش و علوم جديد در عرصه های دانش اجتماعی و علوم طبيعی زمينه های بوجود آمدن تيوريهای گوناگون را فراهم نمود. راسيسم جديد را درمتن اين اوضاع و احوال قرن 19 بايست مطالعه نمود. درپايان اين مقاله به بحث و ارزيابی پديده نژادباوری تا دوره جديد و تحولات راسيسم و اشکال گوناگون آن خواهد پرداخت.

                                  30 جولای 2014

Sonntag, 27. Juli 2014

مرا می کشند.



      
زلمی کاوه    

         مــــــــرا مــی کشـــند


                       Foto: ‎مرا می کشند
برای داشتن چشمان بادامی ام 
درغلظت همين صبح صبور 
بودنم رابا خون کفن کرده اند

اما من می مانم
من با هزار چشم بادامی ام 
دلتنگ هزاران ستاره ام
من هزاره ام
ما هزاره ايم
و به هزاران هزار پيوند خورده ايم

بوی غليظ بهار می آيد
و در تقويم من از اين روز ها بسيار نوشته اند
  پس ار همه گريه های بی وقفه باز
باز به زندگی برمی گردم
من به غروب کاردها
و به سقوط نژاد باوری ايمان دارم

ما همه هزاره ايم!‎
مرا می کشند
برای داشتن چشمان بادامی ام
درغلظت همين صبح صبور
بودنم رابا خون کفن کرده اند
اما من می مانم
من با هزار چشم بادامی ام
دلتنگ هزاران ستاره ام
من هزاره ام
ما هزاره ايم
و به هزاران هزار پيوند خورده ايم
بوی غليظ بهار می آيد
و در تقويم من از اين روز ها بسيار نوشته اند
پس ار همه گريه های بی وقفه باز
باز به زندگی برمی گردم
من به غروب کاردها
و به سقوط نژاد باوری ايمان دارم
ما همه هزاره ايم!

دلوا پس آفتاب



یلدا صبور Yalda Saboor

دلــواپـسِ خــورشــيـد



ای آفتابِ مهر زما رو گرفته ای؟ 
در ذلتِ تاريكی درين دوزخِ سياه
دلواپسِ توئيم 
در دخمهء اميد ، هوا بس گرفته است
اينجا ديگر آرزو ها خفته اند به گور 



ای آفتاب مهر

Foto: ‎دلــواپـسِ خــورشــيـد  

ای آفتابِ مهر زما رو گرفته ای؟  
در ذلتِ تاريكی درين دوزخِ سياه
دلواپسِ  توئيم  
در دخمهء اميد ، هوا بس گرفته است
اينجا ديگر آرزو ها خفته اند به گور 

ای آفتاب مهر !  
باری دگر بتاب
مارا به انتظار شفق جان به لب رسيد

لبخند من غريب تر از اشك ابرهاست 
از من ديگر مخواه غزلِ عاشقانه را 

اينجا به مرگِ تازه عروسانِ بينوا 
صد جا شكسته است دلِ ناتوان من 
آری ای عزيز ! 
من دل شکسته ام 
مارا بجز نالهٔ شبگیر نمانده است 

يلدا صبور
27.07.2014‎
! 


باری دگر بتاب
مارا به انتظار شفق جان به لب رسيد

لبخند من غريب تر از اشك ابرهاست 
از من ديگر مخواه غزلِ عاشقانه را 

اينجا به مرگِ تازه عروسانِ بينوا 
صد جا شكسته است دلِ ناتوان من 
آری ای عزيز ! 
من دل شکسته ام 
مارا بجز نالهٔ شبگیر نمانده است 

يلدا صبور
27.07.2014

جهل مرکب


همصدا باهمه مظلومان از همه تبارها وهمه مذاهب به ویژه عروس ودامادی که به نام هزاره تیرباران شدند.

نورالله وثوق  
 
                                  جهل مرکّب

زند بر ساز این وآن نقاره
هواخواه جنونِ بی شماره
گهی در پکتبا وگه به غورات
گهی راهی شهرِ قندهاره
گهی آتش زند برقلب بغداد
گهی برجان سومالی شراره
بهشتِ زندگی از او جهنم
علیه رویشِ فکرِ بهاره
بلای جان پیرانِ کهنسال
عذابِ کودکانِ بی شماره
نداردجز سرِ ویرانی دل
به آن عهدی که بسته استواره
نه اینجا حرف پشتون است وعذبک
نه اینجا حرف تاجیک وهزاره
برای محوگلشن گشته مأمور
تبردردست او مستِ اشاره
کمربسته به قتلِ عشق وایمان
گمان کرده که مردِ حق مداره
نبرده بویی از فرقانِ احمد
جدا از فکرِ اصحابِ کباره
نمادِ کاملِ جهلِ مرکب
به دورِ ازحدُّ ومرزِ انتظاره
شب است وبوی واویلا به هرسو
کسی برمرکب ظلمت سواره
خلاصه اینکه دربازارِ وحشت
صدای لحظه لحظه انفجاره
سَری داردوسِرّی با اجانب 
اگر طالب اگر داعش تباره

شنبه چهارم مرداد هزار وسه صدونود وسه خورشیدی